Řepkový olej 750ml

Neohodnoceno

Je typickým olejem v zemích mírného pásma. Z hlediska složení
převažuje kyselina olejová (mononenasycená mastná kyselina), cca 60 %. Řepkový
olej obsahuje okolo 10 % kyseliny linolenové z řady omega 3, a proto patří mezi
nejlepší zdroje ve stravě těchto obecně
nedostatkových mastných kyselin. Obsah
nasycených mastných kyselin v řepkovém
oleji je nejnižší z běžných olejů

Položka byla vyprodána…
Dostupnost Na dotaz
Kód: 7071
140 Kč 186,67 Kč / 1 l
Řepkový olej 750ml
Neohodnoceno
PRODUKTY S LÁSKOU TVOŘENÉ
POCTIVÉ PRODUKTY
PRODEJNA I E-SHOP
PRODEJNA I E-SHOP
S VÝBĚREM RÁDI PORADÍME
PORADÍME S VÝBĚREM
NÁKUP AŽ PŘED DVEŘE
NÁKUP AŽ PŘED DVEŘE

Složení:

Nerafinovaný, sedimentovaný a jednou filtrovaný řepkový olej vhodný pro přípravu a dochucování jídel. Olej je doporučeno používat do 140 ºC.

Bez nasycených tuků. (5)

Původ semínek :

ČR, mikroregion Ostrožsko, Horňácko

Místo výroby oleje:

Olejarstvi.cz, Ing. Rostislav Ryšavý, lipov 437

Skladování: 

Skladovat při teplotách do 20 st.C.

Způsob výroby:

Olej je vyráběn mechanickým lisováním semínek metodou za studena. Teplota oleje vytékajícího z lisu se pohybuje do 35 ºC a tak si olej uchovává všechny své látky v nepoškozeném stavu. Takto vylisovaný olej následně sedimentuje pak se přefiltruje a ještě jednou sedimentuje.

Dle zákona 77/2003 sb. je olejem lisovaným za studena - olej získaný pouze mechanickými postupy vyluhování nebo
lisování bez tepelného ohřevu, které nevedou ke změnám charakteru oleje a pro jeho vyčištění se používá pouze promývání vodou, usazování, filtrování a odstřeďování.

Trvanlivost: 1 rok

Složení mastných kyselin v oleji:

 

Některé prospěšné účinky nenasycených mastných kyselin:

  • “Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.”  "Příznivého účinku se dosáhne
    při přívodu 10 g LA denně."
  • “Kyselina α-linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.” "Příznivého účinku se dosáhne
    při přívodu 2 g ALA denně."
  • “Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Kyselina olejová je nenasycený tuk.” (Nařízení Komise (EU) č. 432/2012) (4)

 

Zdroje informací:

Olejniny_2021.pdf (eagri.cz)...(1)

tuky_4.indd (bezpecnostpotravin.cz)...(2)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Slunečnicové oleje (gov.cz)...(3)

Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 ze dne 16. května 2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětíText s významem pro EHP (europa.eu)...(4)

l_40420061230cs00090025.pdf (europa.eu) (5)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: