Kečup, rajčatový základ a zeleninové lečo balkánské plníme do sklenic objemu 500 ml, zelí bílé a kysané do objemu 720 ml. Našimi odběrateli jsou také velké kuchyně, proto plníme i sklenice 4 litrové.
Zelí a cibuli do výroby nakupujeme výhradně od českých zelinářů, kteří hospodaří v nejbližším okolí, ale rajčatům se v našich podmínkách nedaří. Hlavní surovinu na kečup i rajčatový základ nakupujeme z dovozu, ale kvalitu rajčat si pečlivě hlídáme, aby náš kečup byl opravdu na vysoké úrovni.
K zahuštění používáme modifikovaný kukuřičný škrob. Chtěla bych upozornit, že nemá nic společného s problematikou geneticky modifikovaných organizmů. Výraz „modifikovaný škrob„ vyjadřuje způsob úpravy přírodního škrobu. Znamená to, že přírodní škrob byl pomocí fyzikálně-chemických nebo enzymových postupů upraven tak, aby se dosáhlo požadovaných vlastností.
Kukuřičný škrob neobsahuje lepek.
Zelí na kysání si krouháme bezprostředně před solením. Opět ručně „šlapeme“ do sudů, kde necháme řádně vykysat. Následně vaříme a plníme do sklenic. Bílé zelí vaříme přímo z čerstvě nakrouhaného zelí. Přidáváme pyrosiřičitan draselný k zachování bílé barvy.